Dopolední host

Dealkoholizovaná vína jsou ve světě už rozšířená, v Česku je boom teprve čeká, předvídá Ondřej Kubal

6. října 2021 15:28, Ondřej Kopa

Rádio Z

S přípravou dealkoholizovaného vína se začalo experimentovat už na začátku 20. století. V Česku je tento nápoj zatím málo známý, začíná se ale pomalu dostávat do povědomí. Ondřej Kubal, prokurista společnosti Dealko víno Bruno Marret ale očekává, že se v nejbližších letech dealkoholizované víno rozšíří i v českých restauracích i domácnostech. 
„Dealko víno poznáte. U tichých vín je na první dobrou vidět, že vám to nejiskří na jazyku, že tam něco chybí. Ale nechybí to v chuti ani ve vůni. Není tam ten alkohol, který se na jazyku chová specificky,“ popisuje Kubal. Kvalitní dealkoholizovaný sekt ale prý většina lidí od toho alkoholického nepozná. Společnost Dealko víno Bruno Marret nabízí dealkoholizovaná vína všeho druhu.

Jaký je rozdíl mezi dealkoholizovaným a nealkoholickým vínem? Do toho nealkoholické lze podle zákona přidat až 20 procent moštu. „Dealkoholické víno je opravdu dealkoholizované, to znamená, že by to mělo být správně čisté víno bez jakýchkoliv přídavků, pouze prošlo procesem dealkoholizace,“ vysvětluje Kubal, který byl hostem moderátora Martina Karlíka v dopoledním vysílání Rádia Z.

Dealkoholizace je patentovaným postupem, existuje přitom několik metod. „My používáme například speciální vakuovou komoru, kde se víno hodně rychle zchladí na -30 stupňů. Tím, že vznikne podtlak, tak se alkohol usadí nahoře a odsaje se. Tento princip je přitom znám už téměř sto let,“ říká Kubal. Další výhodou dealko vína je i to, že obsahuje oproti tomu běžnému přibližně pouze čtvrtinu kalorií a méně cukru. Bez alkoholu je proto ještě zdravější.

Poslechněte si rozhovor moderátora Martina Karlíka s prokuristou společnosti Dealko víno Bruno Marret Ondřejem Kubalem.

Odebírat