Ranní host

Food blogerka Anna Grosmanová: Ne vždy platí, že produkty z malých rodinných farem jsou kvalitní

4. října 2021 17:35, David Rathous

Rádio Z

Anna Grosmanová na svém blogu foodpioneer přibližuje lidem, jak to vypadá ve výrobnách a na poli, odkud pochází naše potraviny. Snaží se vyvracet nejrůznější mýty a předsudky. Zaměřuje se přitom na lidi žijící ve městech. „Tam jsou ty předsudky různé. Například to, že malý farmář rovná se dobrý farmář. To je taková mantra, že když je to malá rodinná firma, tak to bude kvalitní produkt. To ale vždycky neplatí,“ vysvětluje Grosmanová. Tento předpoklad není podle ní zárukou kvality, přesto může být dobrým vodítkem, jak se na trhu zorientovat. 
Předsudky o kvalitě potravin i o tom, jak funguje české zemědělství jsou dané také tím, že se objevuje velká spousta informací a někdy také dezinformací. „Je potřeba si uvědomit, že se pohybujeme na tržním prostředí. Velkou roli hraje prostředník, ten obchodník,“ upozorňuje Grosmanová. A radí, že ve chvíli, kdy lidé nemají dost času na to, aby si zjišťovali veškeré podrobnosti o jednotlivých výrobcích a produktech, aby si našli někoho, komu budou důvěřovat. „Najděte si dobrého kurátora. Jako v umění – najděte si někoho, komu věříte, že tu kvalitu potravin podle vašich parametrů pozná,“ říká Grosmanová, která byla ranním hostem Rádia Z. Ve studiu ji přivítala moderátorka Petra Květová Pšeničná.

Grosmanová se nejvíce zabývá problematikou námezdních pracovníků na polích. „Vždy když někam jedu, ať už na pole, nebo do výrobny, tak tam vždy potkám hromadu Ukrajinců, Rumunů, Bulharů, Filipínců,“ říká food blogerka. Tito lidé podle Grosmanové sklízejí 98 procent české zeleniny, a proto se bez nich české zemědělství neobejde.

Poslechněte si rozhovor moderátorky Petry Květové Pšeničné s food blogerkou Annou Grosmanovou.

Odebírat