Interview rádia Z

Kuchařka Kristína Šemberová: Dnešní tradiční česká kuchyně vychází z kuchyně střední třídy za první republiky

17. září 2021 18:30, Hana Vítková

Rádio Z

Kuchařka Kristína Šemberová se zabývá historií jídla. „Tradiční, česká kuchyně tak, jak ji známe dnes, vychází z kuchyně střední třídy za první republiky v období rozkvětu,“ vysvětluje. Tehdy byly buchty, koláče i dorty mnohdy plnohodnotným pokrmem. Proto mají sladká jídla a dezerty v Česku tak silnou tradici. 
Šemberová je autorkou knihy Sladká první republika. Nejdříve očekávala, že prvorepublikové recepty budou náročné. Překvapila ji ale šíře a variabilita tehdejšího vaření. Hodně z prvorepublikových receptů je bezlepkových, jiné jsou často z kynutého těsta. Už tehdy se používaly například ořechové nebo mandlové mouky. Jídelníček do velké míry odrážel společenskou třídu. Velmi se přitom proměňoval podle období z důvodu dostupnosti potravin na trhu. „Ještě několik let po válce byly pondělí, středa a pátek bezmasými dny. Na mnoha místech se ani nedalo maso koupit. A mnoho lidí si ho nemohlo ani dovolit,“ říká Šemberová, která byla hostem v Interview Hany Vítkové na Rádiu Z.

Sama Šemberová má ráda sladké. „Pečení doma je vždycky radost. Potěší to vás, protože se zrelaxujete. Potěší to také vaše rodinné příslušníky, kteří mlsně obcházejí kolem vonící trouby a pak to často rychlostí blesku snědí, což úplně neodpovídá úsilí. Ale ta radost všech zúčastněných – to za to stojí,“ dodává kuchařka.

Hostem v Interview Hany Vítkové byla kuchařka Kristína Šemberová. Poslechněte si záznam rozhovoru.

Odebírat