Ranní host

S příchodem lockdownů jsme okamžitě zareagovali, díky tomu jsme přežili, vysvětluje šéfkuchařka Kateřina Ticháčková

11. listopadu 2021 12:50, David Rathous

Rádio Z

Během pandemie se restaurace musely vypořádat s úbytkem zahraničních hostů. „Jeden z důvodů, proč jsme přežili lockdowny, bylo to, že jsme okamžitě reagovali – přizpůsobili jsme cenu, dělali polední menu a cenově dostupná jídla,“ říká Kateřina Ticháčková, šéfkuchařka restaurace St. Martin. Od léta se ale někteří turisté do českých restaurací začínají vracet.
Cizinci podle Ticháčkové vyhledávají českou kuchyni. Nabídka v jejich restauraci se proto nijak nemění s ohledem na vývoj pandemie. „Naše kuchyně je mezinárodní. Snažíme se dělat jídla, která jsou moderní a jsou inspirovaná českou kuchyní, ale nejsou přímo česká,“ vysvětluje šéfkuchařka. Ticháčková také přiznala, že kontrolování, zda jsou hosté očkovaní nebo testovaní, nevidí jako problém. Zahraniční turisté už jsou na to zvyklí. Restaurace St. Martin navíc stále nabízí možnost výdeje přes okénko, takže Ticháčková doufá, že nikdo z hostů není nijak limitován.

Jednou z tradic spojených s dnešním datem - 11.listopadem - je svatomartinská husa. Tu při domácí přípravě Ticháčková doporučuje péct velmi dlouho při nízké teplotě. „Klidně celou noc, troubu nastavte tak na 70 stupňů. Před servírováním přidejte teplotu tak, aby se udělala zlatá kůrčička,“ radí Ticháčková, která byla ranním hostem Rádia Z. Ve studiu ji přivítal moderátor Martin Karlík.

V restauraci ale husu připravují konfitováním, tedy dlouhým vařením při nízké teplotě v sádle. „Husí stehna okořeníme a dáme do hluboké nádoby, vše pokryjeme kachním nebo husím sádlem. Vaříme to na nízkou teplotu celou noc. Pak stehna vytáhneme ze sádla a dopečeme, aby měla kůrčičku,“ popisuje Ticháčková tuto francouzskou metodu, která předchází vysušení masa.

Poslechněte si rozhovor moderátora Martina Karlíka s šéfkuchařkou restaurace St. Martin Kateřinou Ticháčkovou.

Odebírat