Ranní host

Vaření byl můj nevětší koníček a nikdy jsem se ho nepustila, říká vítězka MasterChef Němčková. Teď bude vařit v michelinské restauraci v Londýně

30. srpna 2021 12:43, David Rathous

Rádio Z

Kuchařka Kristína Němčková zvítězila v roce 2019 v soutěži MasterChef. Teď ji čeká další výzva. V září nastupuje do michelinská restaurace v Londýně. „Moc se těším. Je to pro mě největší krok, na který, mám pocit, se celý život připravuju. A teď mě konečně čeká,“ říká Němčková.
V Londýně bude Němčková začínat na nejnižší kuchařské pozici. To je podle ní správná cesta. Je si vědoma toho, že ji ze začátku čeká „piplačka“. Ale taky několik zajímavých kuchařských technik, kvůli kterým tam jede. Připravena je prý také na náročné pracovní prostředí, které je pro londýnské restaurace typické. „Soutěž MasterChef mě na tohle připravila. Velmi dobře snáším stres. Pokud na mě někdo křičí a má to nějaký důvod, tak je to pro mě jenom dobře a něco mě to naučí,“ vysvětluje kuchařka, která byla ranním hostem Rádia Z. Ve studiu ji přivítala moderátorka Petra Květová Pšeničná.

O tom, že má talent, slyšela Němčková poprvé na základní škole. Na druhém stupni už začala intenzivně vařit. „Myslím, že to ani nebyl talent, ale spíš na mně viděli, že si za tím jdu. Byl to můj největší koníček a nikdy jsem se ho nepustila,“ vzpomíná Němčková. Co naposledy vařila? „Teď si zrovna zkouším různé věci na soukromou degustační večeři, takže experimentuju. Dělám kachnu, dělala jsem pstruha, všechno možné,“ říká Němčková.

Ve světe gastronomie už toho vzniklo opravdu mnoho. Je proto pořád těžší a těžší přijít s novými kombinacemi. Přesto je podle Němčkové pořád co vymýšlet. Při experimentování vychází z předchozích zkušeností. „Vždycky to začne nějakou myšlenkou. Hodněkrát se odrazím od něčeho, co už znám, jestli je to třeba nějaká tradiční československá kuchyně. Myšlenku se pak snažím rozvinout do těch chutí,“ dodává kuchařka.


Poslechněte si celý rozhovor moderátorky Petry Květové Pšeničné s kuchařkou Kristínou Němčkovou. 


Odebírat