Ranní host

Vyvinout novou zmrzlinu trvá velmi dlouho, nejobtížnější jsou ty veganské, říká zmrzlinář Honza Hochsteiger

2. června 2021 12:40, Ondřej Kopa

Rádio Z

Začíná zmrzlinová sezóna. Pozvání do studia Rádia Z přijal zmrzlinář a majitel zmrzlinového salonu Creme de la creme Honza Hochsteiger, který byl ranním hostem moderátorky Petry Květové Pšeničné. „Udělat nový druh zmrzliny je práce na mnoho týdnů a mnoho vzorků a pokusů, než se to podaří,“ vysvětluje zmrzlinář.

Zmrzlina se za normálních okolností prodává i v zimě. Koronavirus ale způsobil to, že z centra Prahy zmizeli turisti. „Udělat veganskou zmrzlinu, například pistáciovou nebo čokoládovou, bez žloutky, smetany a mléka není úplně jednoduché. Tyto ingredience se používají několik set let. Proč, pochopíte ve chvíli, kdy je tam nedáte. Nahradit je je problém,“ vysvětluje Hochsteiger. Vyvinout neovocnou veganskou zmrzlinu mu prý trvalo více než rok. Zmrzlinář prozradil, jaké novinky chystá na letošní sezónu. Jednou z nich je indická specialita s názvem zlaté mléko. Jeho nejoblíbenější zmrzlina je prý ale bílá čokoláda s praženou mandlí. Na léto chystá například i alkoholové zmrzliny.

Podle Hochsteigera lidé rádi ochutnávají nové druhy zmrzlin, nejvíce se ale stále prodávají tradiční příchutě, jako třeba pistácie, mango nebo slaný karamel. Naopak nečekaně málo se prodává vanilka. Kdy byla vyrobena první zmrzlina, není známo. Podle Hochsteigera je to tím, že byla tak dobrá, že jí hned někdo snědl. Znám je ale původ tradice zmrzlinového kornoutu. Poprvé se objevil v Americe na počátku 20. století. Zmrzlinář tehdy prý zapomněl vzít s sebou na festival misky. Měl spoustu zmrzliny, ale neměl ji do čeho dát. Vedle něho měl stánek palačinkář, který pro zmrzlináře proto vyrobil kornouty.

Poslechněte si rozhovor moderátorky Petry Květové Pšeničné se zmrzlinářem Honzou Hochsteigerem.

Odebírat