Ranní host

Základem je silné heslo a více faktorové ověření, říká odborník na kyberbezpečnost Marcel Poul

16. listopadu 2022 16:57, Yvetta Hynčicová

RádioZET.cz

„Elektronická identita je taková vaše občanka v elektronickém světě. Státní elektronická identita se nedá zneužít tak dobře jako ta komerční, kde jsou uloženy vaše platební údaje a máte tam daleko víc informací,” říká odborník na elektronickou identitu Marcel Poul. Státní elektronickou identitu používáme třeba na přihlášení do portálu občana. Komerční identitu oproti tomu využíváme k přihlášení do e-shopů. „Na druhou stranu i státní identita se dostává do komerce. Už se pomocí ní můžete přihlásit do prvních e-shopů. Základem je silné heslo a více faktorové ověření. Když se někam hlásím, nejenom že zadávám heslo, ale mám ještě vedle v telefonu aplikaci, kde potvrdím, že se přihlašuji opravdu já,” dodává ranní host na Rádiu ZET. 

„Elektronická identita je tak široce používaná, že ke krádeži určitě dojít může. To asi evokuje myšlenku, že se elektronická identita krade nějakým sofistikovaným způsobem. Spíš k tomu ale dojde tak, že někomu prozradíme svoje přihlašovací údaje a on nám tu elektronickou identitu zpronevěří,” zmiňuje Poul. „Pravidelná změna hesel byla hodně populární dřív. Podle mě je lepší vytvořit si jedno velmi silné a dlouhé heslo, které se nedá odvodit z vašeho jména, z toho, co máte rádi nebo z nějakého slovníku. Protože častým typem útoků jsou slovníkové útoky. A toto heslo si nechat delší dobu,” radí Poul. 

„V rámci řetězce služeb, které používáte s jedním heslem, záleží na té nejslabší. Pokud byste toto velmi silné heslo používali zároveň ke svému bankovnímu účtu a zároveň k nějakému maličkému e-shopu, hacker zaútočí spíš na tu slabou službu, kde získá vaše heslo a pak ho zkusí použít na více služeb, které používáte,” varuje Marcel Poul a dodává: „Proto bych radil jedno velmi silné heslo používat u bankovní identity a centrálních služeb a u těch méně významných služeb si volit klidně slabší, ale unikátní hesla.” 

Jak na tvorbu hesla podle Marcela Poula? Poslechněte si celý rozhovor Petry Květové Pšeničné: 

Odebírat